Number Skills

0
7103

Directions: In the following questions, a series of numbers is given and the given sequences of numbers in particular question is related to particular pattern. You are required to find out the correct ways in which the sequence is formed and there after find out the number to complete the series. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Find the odd man out 165, 275, 341, 583, 493

A. 275

B. 341

C. 583

D. 493


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

      In the other numbers, second digit = first digit + Third digit. 


2. Look at this series: 5.2, 4.8, 4.4, 4, … What number should come next?

A.3        

B.3.3

C.3.5     

D.3.6


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       In this simple subtraction series, each number decreases by 0.4. 


3. How many 3's are there in the following series, which are not preceded by an odd number but followed by 4? 15323465347834923456343534

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

      1532 3 4653478 3 492 3 456 3 43534 


4. Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

A.22      

B.24

C.25      

D.26


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.. 


5. How many 6's are there in the following number-series which are preceded by 5 but not followed by 7? 56765649276743568649567

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       56765 6 492767435 6 8649567. 


6. Look at this series: 544, 509, 474, 439, … What number should come next?

A.404    

B.414

C.420    

D.445


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.. 


7. 9, 64, 100, 4, (20+…),

A. 10

B. 25

C. 5

D.6


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       All are square numbers. Hence, 5 replace the question mark. 


8. Find the wrong term in the following series. 22, 33, 66, 99, 121, 279, 594

A. 279

B. 594

C. 121

D. 33


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

      279 is the odd one out since all other numbers are divisible by 11. 


9. Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, … What number should come next?

A.7        

B.10

C.14      

D.15


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

This alternating addition series begins with 3; then 1 is added to give 4; then 3 is added to give 7; then 1 is added, and so on. 


10. Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, … What number should come next?

A.52      

B.56

C.96      

D.128


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8. 


11. 5,4,6,3,7,2,8,1, …

A. -5

B. 6

C. 10

D. 9


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

5-1, 4+2, 6-3, 3+4, 7-5, 2+6, 8-7, 1+8=9 It can also be taken as the combination of the two series 5,6,7,8,9,…. And 4,3,2,1,0,…… 


12. 8 11 21 15 18 21 22

A.25 18

B.25 21

C.25 29 

D.24 21

E.22 26                 


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 21, interpolated as every third number. The addition series alternates between adding 3 and adding 4. The number 21 appears after each number arrived at by adding 3. 


13. 1.3,2.2,3.1,4.0,4.9, …

A. 6

B. 5.8

C. 5.5

D. 5.2


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Addition series 0.9 is added to each number. 4.9+0.9 = 5.8. 


14. 10 34 12 31 14 28 16

A.25 18

B.30 13

C.19 26 

D.18 20

E.25 22                 


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

Two patterns alternate here. The first pattern begins with 10 and adds 2 to each number to arrive at the next; the alternating pattern begins with 34 and subtracts 3 each time. 


15. 3 5 35 10 12 35 17

A.22 35

B.35 19

C.19 35 

D.19 24

E.22 24                 


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

This is an alternating addition series, with a random number, 35, interpolated as every third number. The pattern of addition is to add 2, add 5, add 2, and so on. The number 35 comes after each "add 2" step. 


1
2
SHARE
Previous articleLogical Deduction
Next articleLetter Series

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here