Letter Series

1
3770

Directions: In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern as per the nature of the questions. Fill the blank in the beginning, middle of the series or end of the series as per the requirement of the below mentioned questions. You can also review your choices by clicking into answer section.


1.  A/2, B/4, C/6, D/8?

  A. E/8, F/10

  B. E/12, F/14

  C. E/10, F/12

  D. D/10, E/10


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       No explanation. 


2. CMM, EOO, GQQ,?, KUU

A. GRR  

B. GSS

C. ISS     

D. ITT


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U. 


3. BXJ, ETL, HPN, KLP,? 

  A. NHR

  B. MHQ

  C. MIP

  D. NIR


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The first, second and third letters move three steps forward, four steps backward and two steps forward respectively. The letters are in alphabetical order. The numbers increase by two. 


4. ACE, BDF, CEG, ? , EGI

A. DFG

B. DHJ

C. DEF

D. DFH


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

ACE – one letter is skipped BDF CEG The next should start with D and skip a letter. DFH. 


5. D-4, F-6, H-8, J-10,?, ? 

  A. K-12, M-13

  B. L-12, M-14

  C. L-12, N-14

  D. K-12, M-14


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

The letters are alternate and the numbers indicate their position in the alphabet from the beginning. 


6. FAG, GAF, HAI, IAH, ?

A. JAK   

B. HAL

C. HAK  

D. JAI


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The letters are alternate and the numbers indicate their position in the alphabet from the beginning.The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter. 


7. JE, LH, OL, SQ, ? 

  A. WV

  B. WX

  C. VW

  D. XW


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

The first letter moves 2, 3, 4 … Steps forward. The second letter moves 3, 4, 5 … Steps forward. 


8. S, M, T, W, ? , F, S

A. M

B. Z

C. T

D. A


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Sun, Mon, Tue, Wed, Thursday. 


9. ZA5, Y4B, XC6, W3D, ?

A. E7V

B. V2E

C. VE5

D. VE7


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

There are three series to look for here. The first letters are alphabetical in reverse: Z, Y, X, W, V. The second letters are in alphabetical order, beginning with A. The number series is as follows: 5, 4, 6, 3, 7. 


10. AB, EF, IJ, MN, ?

A. QR

B. PQ

C. OP

D. RS


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

AB CD is left out. EF GH is left out. Similarly, after MN, leaving out OP, the Answer is QR. 


11. SCD, TEF, UGH, ? , WKL

A. CMN

B. UJI

C. VIJ

D. IJT


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

There are two alphabetical series here.

The first series is with the first letters only: STUVW.

The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, and KL. 


12. AZ, GT, MN, ?, YB 

  A. KF

  B. RX

  C. SH

  D. TS


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

First letter moves 6 steps forward. Second letter moves 6 steps backward. 


13. QAR, RAS, SAT, TAU, ?

A. UAV

B. UAT

C. TAS

D. TAT


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

 In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R. 


14. P5QR, P4QS, P3QT, ? , P1QV

A. PQW

B. PQV2

C. P2QU

D. PQ3U


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

 The first two letters, PQ, are static. The third letter is in alphabetical order, beginning with R. The number series is in descending order beginning with 5. 


15. Ba?ba?bac?acb?cbac

  A. Aacb

  B. Bbca

  C. Ccba

  D. Cbac


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

The series is bac/bac/bac/bac/bac/bac. The pattern bac is repeated. 


1
2
SHARE
Previous articleNumber Skills
Next articleAnalytical solving

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here