Direction Sense Test

0
3924

Directions: In each of the questions given below you are provided with particular directions on the basis of which you need to select the best option as required by the question.You can also review your choices by clicking into answer section.


1. I walk towards south on an evening when the sun shines brightly. To which side of me will my shadow fall?

A. To my right

B. To my left

C. In front of me

D. Behind me


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       In the evening, the shadow falls towards the East. Since I'm walking towards the South, East is to my left. 


2. A boy rode his bicycle Northward, then turned left and rode 1 km and again turned left and rode 2 km. He found himself 1 km west of his starting point. How far did he ride northward initially?

A. 1 km

B. 2 km

C. 3 km

D. 5 km


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

        1

        The boy rode 2 km. Northward.


3. I am facing south. I turn right and walk 20 m . Then i turn right again and walk 10 m. Then i turn left and walk 10 m and then turning right walk 20 m . Then i turn right again and walk 60 m. In which direction am I from the starting point?  

A. North
B. North-west
C. East
D. North-east


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       No explanation. 


4. Point P is 8m to the West of Point Q. Point S is 2m to the South of Point P. Point R is 6m to the East of Point S. Point T is 2m to the North of Point R. Which of the following three points fall in a straight line?

A. P,Q,R

B. P,T,S

C. Q,R,T

D. P,T,Q


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       P, T and Q are in a straight line. 


5. One morning after sunrise, Sushila and Rojina were talking to each other face to face at a crossing. If Sushila's shadow was exactly to the right of Rojina , which direction was Rojina facing?

A. North

B. South

C. West

D. East


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       In the morning, Shadows falls in the West. West is to the right of Rojina. So she must be facing South. 


6. Nikita walks 14 metres towards west, then turns to her right and walks 14 metres and then turns to her left and walks 10 metres. Again turning to her left she walks 14 metres. What is the shortest distance between her starting point and the present position?  

A.  10
B.  24
C.  28
D.  38


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       No explanation. 


7. Some boys are sitting in three rows all facing North such that A is in the middle row. P is just to the right of A but in the same row. Q is just behind of P while R is in the North of A. In which direction of R is Q?

A. South              

B. South-West

C. North-East    

D. South-East


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       3

       Q is in South-East of R. 


8. Aakash runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and 6 m. Now to which direction is Aakash facing?

A. East 

B. West

C. North              

D. South


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       4

       Therefore, it is clear that Aakash will face towards North. 


9. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become?

A. North-East

B. North-West

C. South-East

D. South-West


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       5

       It is clear from the diagrams that new name of West will become South-East. 


10. A person traveled 20 km in the northward direction, then traveled 4 km in eastward direction, then traveled 10 km in the northward direction again, then traveled 3 km in the eastward direction and finally traveled 6 km in the southward direction. How far is he from the starting point?

A. 17 km

B. 37 km

C. 31 km

D. 25 km


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       AB = 20+4 = 24 km 

       BC = 4+3 = 7 km

        AC =?(24²+7²) = 25 km 


11. Y is in the East of X which is in the North of Z. If P is in the South of Z, then in which direction of Y, is P?

A. North              

B. South

C. South-East    

D. None of these


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       6

       P is in South-West of Y. 


12. You go North, turn right, then right again and then go the left. In which direction are you now? 

A.  North

B.  South

C.  East

D.  West


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       No explanation. 


13. Ravi left home and cycled 10 km towards South, then turned right and cycled 5 km and then again turned right and cycled 10 km. After this he turned left and cycled 10 km. How many kilometers will he have to cycle to reach his home straight?

A. 10 km              

B. 15 km

C. 20 km              

D. 25 km


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       7.


14. Rabindra put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M.?

A. South-East

B. South

C. North

D. West


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       8

       At 9.15 P.M., the minute hand will point towards west.


15. Two buses start from the opposite points of a main road, 150 kms apart. The first bus runs for 25 kms and takes a right turn and then runs for 15 kms. It then turns left and runs for another 25 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, due to a minor breakdown, the other bus has run only 35 kms along the main road. What would be the distance between the two buses at this point?

A. 55 kms

B. 65 kms

C. 75 kms

D. 85 kms


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       The first bus starts from A and the second starts from D.

        AD = 150 25+25+BC+35 = 150

        BC = 150-85 = 65 kms


1
2
3
SHARE
Previous articleCubes
Next articleEssential Part

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here