Coding & Decoding

0
6135

Directions: In the following questions, words are given with their respective codes and you have to identify the pattern and apply it to find the code or apply the reverse pattern to the given code to find the original word as per the nature of questions from the provided options. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. If BELIEF is written as afkkdi, how is SELDOM written in that code?

A. tfkenp

B. rfkenn

C. rfkfnp

D. rdkcnl


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

The first, third and fifth letters of the word are each moved one step back.

While the second, fourth and sixth letters are respectively moved one, two and I steps forward to obtain the corresponding letters of the code. 


2. In a secret language 7 is coded as A, 5 is coded as R, 2 is coded as E, 1 is coded as T, 4 is coded as O, 6 is coded as M and 3 is coded as S. What does 3271 represent?

A. SEAT

B. MEAT

C. MORT

D. SORT


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       This is a simple question, just apply the alphabets to the code.

       3 represents S, 2 – E, 7 – A, 1 – T.

       Hence the code 3217 represents the word SEAT. 


3. A certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?

A. EOJDJEFM

B. MFEJDJOE

C. EOJDEJFM

D. MFEDJJOE


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The letters of the word are written in a reverse order and each letter, except first and the last one, is moved one step forward,to obtain the code. 


4. In a certain code 'INACTIVE' is written as VITCANIE. How is 'COMPUTER' written in that code?

A. UTEPMOCR   

B. MOCPETUR

C. ETUPMOCR   

D. PMOCRETU


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

There are 8 letters in the word.

In the given code the fourth and the eighth letters from left have been left intact.

The first letter exchanges position with the seventh letter, the second letter with the sixth letter and the third with the fifth letter. 


5. If IRON is coded as JSPO and GOLD is coded as HPME, how is SILVER coded?

A. RHKUDQ

B. TJMWFS

C. HROEVI

D. TMRVOS


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Each letter is replaced by the next letter in the alphabetical order. 


6. In a certain code LEARNING is written as LGNINRAE. How will SURPRISE be written in that code?

A. ESRIPRUS       

B. RUSEPSIR

C. SESIRPRU       

D. ESIRPRSU


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       There are 8 letters in word.

       The first letter of the word has been left intact.

       The order of remaining letters has been reversed. 


7. VICTORY is coded as YLFWRUB, how can SUCCESS be coded?

A. VXEEIVV

B. VYEEHVV

C. VXFFHVV

D. VYEFIVV


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Each letter of the word is, moved three steps forward to obtain the code. 


8. If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as………

A. RIDTCENOI

B. NOIETCRID

C. NORTECDII

D. IRDCTIONE


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

Word is divided into groups of three letters each and then the letters from each group is written in a reverse order to obtain the code. 


9. If in a certain language, COUNSEL is coded as BITIRAK, how is GUIDANCE written in that code?

A. EOHYZKBB

B. FPHZZKAB

C. FOHYZJBB

D. HOHYBJBA


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

The letters at odd positions are each moved one step backward, while the letter even positions are respectively moved six,five, four, three, two steps back’ to obtain the corresponding letters of the code. 


10. A certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?

A. QDFHS

B. SHFDQ

C. SDFHS

D. UJHFS


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The letters of the word are written in a reverse order and then each letter is moved one step backward to obtain the code. 


11. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER.  What is the code for FRACTION?

A. CARFTINO

B. CARFTION

C. FRACNOIT

D. CARFNOIT


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

The letters in the first half and the latter half of the word are separately reverse to obtain the code. 


12. If PRIVATE is coded as 1234567 and RISK is coded as 2398, how is RIVETS coded?

A. 232679           

B. 243769

C. 234769           

D. 234976


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       PRIVATE –> 1234567

       RISK –> 2398

       RIVETS –> 2 3 4 7 6 9 


13. If GRAMMAR is written as MAMRAGR, the ENGLISH is written as……..

A. LIGNSEH

B. GINESHL

C. LGINSEH

D. NHSELGI


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The order of the letters is changed. 


14. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code ?

A. CHRONRD

B. ESJTPTF

C. DSOESPI

D. ESOPSID


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

Each letter in the word is moved one step backward to obtain the corresponding letter of the code. 


15. If DIAMOND is coded as VQYMKLV, how is FEMALE coded?.

A. TUMYNU

B. UVNYNV

C. UVNZOV

D. TVNYNV


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

If in the word, a letter is nth letter from the beginning of the English alphabet, the in the code the corresponding letter is the (n+1)th letter from the end of the alphabet. 


1
2
SHARE
Previous articlePercentage
Next articleBlood Relations

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here