Blood Relations

0
6653

Directions: In the following questions, a particular relationship about the members of a family is given and based on the provided information you need to find out the relationship between the members of the family by selecting the best option. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Pointing out to a photograph, a man tells his friend ‘She is the daughter of the only son of my father’s wife’. How is the girl in the photograph related to the man?

A. Niece

B. Sister

C. Cousin

D. Daughter


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       Father’s wife – mother, mother’s only son – himself.

       So the girl is man’s daughter. 


2. M is the father of N who is the son of V. In order to know the relation of M to P, which of the statement/statements is/are necessary?

I. P is the brother of V.

II. The daughter of N is the granddaughter of V.

A. Only I              

B. Only II

C. Either I or II   

D. I and II both


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

M is the father of N and N is the son of V. Hence, V is the mother of N.

From I, P is the brother of V. Therefore, M is the brother-in-law of P because V is the wife of M.

From II, the daughter of N, is the granddaughter of V. From this we do not get any relation of M to P.


3. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?

A. Brother

B. Son

C. Uncle

D. Cousin


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       Brother of mother – uncle; uncle’s son – cousin 


4. A is the son of C; C and Q are sisters; Z is the mother of Q and P is the son of Z. Which of the following statements is true?

A. P and A are cousins

B. P is the maternal uncle of A

C. Q is the maternal grandfather of A

D. C and P are sisters


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

C and Q are sisters and A is the son of C. Hence, C is the mother of A or Z is the mother Q. Hence, Z is the maternal grandmother of A. P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A. 


5. If X says that his mother is the only daughter of Y’s mother, then how is Y related to X?

A. Brother

B. Son

C. Uncle

D. Father


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

Let X’s mother be A. Then A is the only daughter of Y’s mother means Y is the brother of A. So, Y is X’s maternal uncle. 


6. Ankit said to a lady sitting in a car, "The only daughter of the brother of my wife is the sister-in-law of the brother of your sister." How the husband of the lady is related to Ankit?

A. Maternal uncle            

B. Uncle

C. Father             

D. Son-in-law


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

Ankit's son-in-law is the brother of the lady who was sitting in the car. Hence, the husband is also the son-in-law of Ankit. 


7. A and B are brothers. C and D are sisters. A’s son is D’s brother. How is B related to C ?

A. Son

B. Brother

C. Uncle

D. Father


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

B is the brother of A; A’s son is D’s brother. This means D is the daughter of A and hence C is the daughter of A. So, B is the uncle of C. 


8. Pointing towards a girl, Prakash says, "This girl is the daughter of only a child of my father." What is the relation of Prakash's wife to that girl?

A. Daughter       

B. Mother

C. Aunt 

D. Sister


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

Only the child of my father means 'Prakash' himself. This means the girl is the daughter of Prakash. Hence, Prakash's wife is the mother of the girl. 


9. C is the brother of A; B is the daughter of A; E is the sister of C; and D is the brother of B. Who is the uncle of D?

A. A

B. D

C. C

D. E


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

D is the brother of B who is the daughter of A. So, D is the son of A. C is the brother of A. 


10. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?

A. Brother          

B. Sister

C. Nephew         

D. Cannot be determined


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

If D is Male, the answer is Nephew.

If D is Female, the answer is Niece.

As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.

Note: Niece – A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew – A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. 


11. Pointing to a man in a photograph, a woman said,. “His brother’s father is the only son of my grandfather.” How is the woman related to the man in the photograph.

 A. Aunt

 B. Daughter

 C. Sister

 D. Grandmother


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

Only son of woman’s grandfather – Woman’s father; Man’s brother’s father – Man’ father. So, the woman is man’s sister. 


12. Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?

A. Brother          

B. Nephew

C. Uncle              

D. Son-in-law


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The father of the boy's uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father. 


13.  Pointing to a photograph, a lady tells Sajan, “I am the only daughter of the lady and her son is your maternal uncle.” How is the speaker related to Sajan father?

A. Sister-in-law

B. Mother

C. Wife

D. Daughter-in-law


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

Clearly, the speakers brother is Sajan’s maternal uncle. So, the speaker is Sajan’s mother or his father’s wife. 


14. Pointing to a photograph Sadikshya says, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Sadikshya?

A. Brother          

B. Uncle

C. Cousin            

D. Data is inadequate


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

The man in the photograph is the son of the only son of Sadikshya's grandfather i.e., the man is the son of Sadikshya's father. Hence, the man is the brother of Sadikshya. 


15. Looking at a portrait of a man, Nirajan said, “His mother is the wife of my father’s son. Brothers and sisters I have none.” At whose portrait was Nirajan looking:

A. His son

B. His uncle

C. His cousin

D. His nephew


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

Since Nirajan has no brother or sister, so he is his father’s only son. Now,wife of my father’s son – my wife. So, Nirajan’s wife is the man’s mother or the man is Nirajan’s son. 


1
2
3
SHARE
Previous articleCoding & Decoding
Next articleCubes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here