Percentage

0
3007

Directions: Each of the questions given below is followed by series of options among which you have to choose the best one. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Out of the first 75 natural numbers, what percentages of them have 7 either in the units place or in the tens place?

A. 18.67%

B. 17.33%

C. 16%

D. 17%


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       No explanation


2. The population of a town has increased from 133575 to 138918. The percent increase in population is.

A.2.5

B.3.5

C.3

D.4


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

        Increase on 133575 = 138918 – 133575 = 5343

        Increase on 100 = 5343/133575 *10 = 4


 3. If x=3y, what % of x is y?

A. 3%

B. 10%

C. 30%

D. 33.33%


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       y = x/3 = (1/3)*x = (100/3)% of x = 33.33% of x


4. What percent of a day is 6 hours?

A. 6.25%              

B. 20%

C. 25%  

D. 12.5%


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:    

       Total hours in a day = 24

       Required percentage = 624×100=25%


5. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

A.39, 30               

B.41, 32

C.42, 33               

D.43, 34


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        Let their marks be (x + 9) and x.

        Then, x + 9 = (56/100)(x + 9 + x)

         25(x + 9) = 14(2x + 9)

          3x = 99

          x = 33

        So, their marks are 42 and 33.


6. If the length and breadth of a rectangle is increased by 15% and 20%, by how much will the area of the rectangle increase?

A. 38%

B. 35%

C. 32%

D. 30%


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       Area of the new rectangle = 1.15l*1.2b = 1.38lb % increase in area = 38%


7. The price of a car is Rs.3,25,000. It was insured to 85% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received?

A. Rs.76,375       

B. Rs.34,000

C. Rs.82,150       

D. Rs.70,000


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:     

       Price of the car = Rs.3,25,000

       Car insured to 85% of its price

       =Insured price=325000×85100

       Insurance company paid 90% of the insurance

       Amount paid by Insurance company =Insured price×90100=325000×85100×90100=325×85×9=Rs.248625

       Difference between the price of the car and the amount received

       = Rs.325000 – Rs.248625 = Rs.76375


8. If the length of a rectangle is halved and the breadth is tripled, by how much % does the area of the rectangle increase?

A. 20%

B. 30%

C. 50%

D. 100%


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       New area = l/2 * 3b = 3lb/2 % change= [((3lb/2)- lB./lb] * 100= 50%


9. Subtracting 40% of a number from the number, we get the result as30. The number is:

A. 

B.52

C.50

D.70


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        x – 40% of x = 30

       ⇒ x – 40/100x = 40

        so x = 50


10. Reena scores 80 marks in her first internal math’s paper. By how much should she improve her mark in the second internal in order to get an average of 90 in math?

A. 100%

B. 50%

C. 25%

D. 20%


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       If her average should be 90, she should score 100 in the second internal. % improvement= [(100-80)/80] * 100 = 25%


11. Two employees X and Y are paid a total of Rs.550 per week by their employer. If X is paid 120 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?

A. Rs. 150            

B. Rs. 300

C. Rs. 250            

D. Rs. 200


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Let the amount paid to X per week = x

        and the amount paid to Y per week = y

        Then x + y = 550

        But x = 120% of y =120y100=12y10

        ∴12y10+y=550

         y[1210+1]=550

        22y10=550

        22y=5500

         y=5500/22=500/2=Rs.250


12. What % of 10 is 10% of 1?

A. 10

B. 0.01

C. 0.1

D. 1


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       :(x/100)*10 = (10/100)*1 x = 1 x% of y = y% of x


13. The population of a town was 1,00,000 three years ago. If it increased by 2%, 3% and 5% respectively in the last three years, then the present population of the town is

A. 1,10,562

B. 1,10,000

C. 1,10,313

D. 1,11,237


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The present population = (102/100)*(103/100)*(105/100)*100000 = 1,10,313


14. A pipe X is 30 meters and 45% longer than another pipe Y. find the length of the pipe Y.

A. 20.12               

B. 20.68

C. 20     

D. 20.5


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:       

        Length of pipe X = 30 meter

         Given that pipe X is 45% longer than Y

         Let the length of pipe Y = y

        Then, Length of pipe X = y × (100+45)100⇒30

          (y × 145)100=30

         y= (30×100)/145=(6×100)/29=600/29

         =20.68


15. What percent is 3% of 5%?

A.60%

B.15%

C.50%

D.30%


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       Required no is (3% / 5%)*100 = 60%


1
2
SHARE
Previous articleNumbers
Next articleCoding & Decoding

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here