Partnership

0
1664
An orange and blue men shaking hands, suggesting they are coming together for a solution.

Directions: Each of the questions given below is followed by series of options among which you have to choose the best one. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Rs.700 is divided among A, B, C so that A receives half as much as B and B half as much as C. Then C’s share is

A.Rs. 200

B.Rs. 400

C.Rs, 300

D.Rs, 6Q0


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

        Let C = x. Then B = x/2 and A = x/4

        A: B: C = 1:2:4.

       C’s share Rs.[700*(4/7)) = 400.


2. A and B invest in a business in the ratio 3 : 2. If 5% of the total profit goes to charity and A's share is Rs.855, the total profit is

A. Rs. 1900

B. Rs. 2850

C. Rs. 1500

D. Rs.3800


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Let the total profit be Rs.x  and 0.05x goes to charity.

       Out of the remaining 95%,

       A’s share is 0.95x*3/5 = 0.57x = 855 x=Rs.1500


3. A began a business with Rs.85,000.  He was joined afterwards by B with Rs.42,500. For how much period does B join, if the profits at the end of the year are divided in the ratio of 3 : 1?

A.4 months

B.5 months

C.6 months

D.8 months


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

        Suppose B joined for x months. Then,

        Then, 85000 x (12/42500) x x      =3/1                     

         x = 85000 x (12/42500) x 3     

        x= 8.                                                       

        So, B joined for 8 months.


4. Ajay, Vijay and Sanjay hired a car for Rs.3000 and used it for 6, 4 and 10 hours respectively. Find the hire charges paid by Ajay.

A. Rs.600

B. Rs.750

C. Rs.900

D. Rs.1500


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        A:V:S = 6:4:10

       Charges paid by Ajay = 3000*(6/20) = Rs.900


5. A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs.6500 for 6 months, B, Rs.8400 for 5 months and C, Rs.10,000 for 3 months. A is the only working partner and hence gets 8% of the profits. The profit earned was Rs.7400. Calculate the share of B in the profit.

A. Rs.2800

B. Rs.1400

C. Rs.3700

D. Rs.2576


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       A:B:C = (6500*6):(8400*5):(10000*3) = 13:14:10 8% goes to A. Of the remaining 92%, B’s share = 0.92*7400*14/37 = Rs.2576


6. A, B and C enter into a partnership in the ratio  7/2 :  4/3 :  6/5. After 4 months, A increases his share 50%. If the total profit at the end of one year be Rs. 21,600, then B's share in the profit is:

A.Rs. 2100

B.Rs. 2400

C.Rs. 3600

D.Rs. 4000


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       Ratio of initial investments =7/2:4/3:6/5= 105 : 40 : 36.                   

       Let the initial investments be 105x, 40x and 36x.

        A : B : C =105x x 4 +(150/100)x 105x x 8: (40x x 12) : (36x x 12)                    

        = 1680x : 480x : 432x = 35 : 10 : 9.


7. A and B invest Rs.150000 and Rs.200000 in a business respectively. A withdraws an amount of Rs.50000 after 6 months. B withdraws an amount of Rs.50000 after 8 months. If the profit earned is Rs. 74000, find A’s share of the profit.

A. Rs.5000

B. Rs.13000

C. Rs.30000

D. Rs.40000


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        A:B = [(150000*6)+(100000*6)] : [(200000*8)+(150000*4)]

        = 15:22 A's share

        = (15/37)*74000

         = Rs.30000 


8. Manoj received Rs.6000 as his share out of the total profit of Rs.9000 which he and Ramesh earned at the end of one year. If Manoj invested Rs.120000 for 6 months, whereas Ramesh invested his amount for the whole year, what was the amount invested by Ramesh?

A.Rs. 6000

B.Rs. 4000

C.Rs. 10000

D.Rs. 5000


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       Suppose Ramesh invested Rs. x.

       Then,Manoj : Ramesh = 20000 * 6 : x * 12.

       120000/12x : 6000/3000 or x = 120000/24 = 5000.


9. Yogesh started a business investing Rs.45000. After 3 months, Pranab joined him with a capital of Rs.60000. After another 6 months, Awl joined them with a capital of Rs.90000. At the end of the year, they made a profit of Rs.20000. What would be Atul’s share in it?

A. Rs. 4000

B.Rs. 6000

C.Rs. 4500

D.Rs. 8000


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

        Yogesh : Pranab : Atul = 45000 * 12 : 60000*9 : 90000 * 3 = 2: 2: 1

         Atul’s share = Rs. 20000 * (1/5) = Rs. 4000. 


10. P, Q, R enter into a partnership. P initially invests 25 lakh & adds another 10 lakhs after one year. Q initially invests 35 lakh & withdrawal 10 lakh after 2 years and R invests Rs.30 Lakhs . In what ratio should the profit be divided at the end of 3 years?

A. 18:19:19         

B. 18:18:19

C. 19:19:18         

D. 18:19:19


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        P:Q:R = (25*1+35*2) : (35*2 : 25*1) : (30*3)

         = 95 : 95 : 90

         = 19 : 19: 18 


11. Harish and Rajesh invested a total amount of Rs.58800 in a firm. If the ratio of their capitals is 2:1, find the amount invested by Rajesh.

A. Rs.39200

B. Rs.19600

C. Rs.19900

D. Rs.29400


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Amount invested by Rajesh = (1/3)*58800 = Rs.19600


12. A and B entered into a partnership investing Rs.16000 and Rs.12000 respectively. After 3 months, A withdrew Rs.5000 while B invested Rs.5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs.21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs.26400 after one year by:

A.Rs. 2400

B.Rs. 3600

C. Rs. 3000

D. Rs. 4800


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

        A:B: C = 16000*3 + 11000*9:12000*3 + 17000*9:21000*6 = 147:189:126 = 7:9:6

        Difference of B and C’s shares = Rs.[26400 * (9/22) — 26400 * (6/22)) = Rs.3600.


13. A and B invest Rs.50000 and Rs.75000 in a business respectively. B withdraws the amount after 8 months. If the profit earned after a year is Rs.30000, find B’s share of the profit.

A. Rs.12000

B. Rs.15000

C. Rs.18000

D. Rs.20000


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Share of Profits between A and B is in the ratio 50000*12:75000*8 = 1:1 B’s share = ½ * 30000 = RS.15000


14. Three partners A, B, and C started a business. B's Capital is four times C's capital and twice A's capital is equal to thrice B's capital. If the total profit is Rs.16500 at the end of a year, Find out B's share in it.

A. 4000

B. 5000

C. 6000 

D. 7000


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

        Suppose C's capital = x then

        B's capital = 4x (Since B's Capital is four times C's capital)

        A's capital = 6x (Since twice A's capital is equal to thrice B's capital)

         A: B: C =6 x : 4x : x

         = 6 : 4 : 1

         B's share = 16500 * (4/11) = 1500*4 = 6000


15. A, B and C rent a pasture. A grazed his 35 cows for 20 days, B grazed his 20 cows for 30 days and C grazed his 30 cows for 15 days. If A paid Rs.1050 as rent, find the total rent paid by them.

A. Rs.2625

B. Rs.1750

C. Rs.3500

D. Rs.2135


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

        Let the rent per cow per day be Rs.x

        A's rent = 35*20x

        700x=1050

          x=1.5

         Total rent => 1050+600x+450x = 1050+900+675

         => Rs.2625 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here