Odd Man Out Series

0
1826
A happy smiley stands out from the crowd

Directions: Each of the questions given below is followed by series of options among which you have to choose the best one. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Find the odd man out. 1, 8, 27, 64, 125, 196, 216, 343

A. 64

B. 196

C. 216

D. 1


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       The pattern is 13, 23, 33, 43, 53, 63, 73.

       196 is not a perfect cube


2. 10, 25, 45, 54, 60, 75, 80

A.10

B.45

C.54

D.75


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Each of the numbers except 54 is multiple of 5.


3. Find the odd man out. 30, -5, -45, -90, -145, -195, -255

A. -5

B. -145

C. -255

D. -195


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       30

       30 – 35 = -5

        -5 – 40 = -45

       -45 – 45 = -90

       -90 – 50 = -140

       -140 – 55 = -195

        -195 – 60 = -255

        Hence, -145 is wrong. -140 should have come in place of -145


4.  2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

A.50

B.26

C.37

D.64


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       (1*1)+1 , (2*2)+1 , (3*3)+1 , (4*4)+1 , (5*5)+1 , (6*6)+1 , (7*7)+1 , (8*8)+1

        But, 64 is out of pattern.


5. Find the odd man out. 12, 21, 32, 45, 60, 77, 95

A. 95

B. 45

C. 32

D. 21


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

        12 + 9 = 21

        21 + 11 = 32

        32 + 13 = 45

        45 + 15 = 60

        60 + 17 = 77

        77 + 19 = 96

        Hence, 95 is wrong. 96 should have come in place of 95. 


6. 835, 734, 642, 751, 853, 981, 532

A.751

B.853

C.981

D.532


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       In each number except 751, the difference of third and first digit is the middle one.


7. Find the odd man out. 241, 263, 248, 271, 255, 277, 262

A. 277

B. 271

C. 263

D. 241


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Alternatively 22 is added and 15 is subtracted from the terms. Hence, 271 is wrong

       241

       241 + 22 = 263

       263 – 15 = 248

       248 + 22 = 270

       270 – 15 = 255

       255 + 22 = 277

       277 – 15 = 262


8. 1, 4, 9, 16, 20, 36, 49

A.1

B.9

C.20

D.49


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The pattern is 12, 22, 32, 42, 52, 62, 72. But, instead of 52, it is 20 which to be turned out.


9. Insert the missing number: 2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, (…..)

A 60

B. 64

C. 72

D. 70


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The pattern is 1 × 2, 2 × 3, 3 × 4, 4 × 5, 5 × 6, 6 × 7, 7 × 8.

       So, the next numbers is 8 × 9 = 72.


10. Find the wrong number 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16

A.27

B.34

C.43

D.48


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Subtract 1, 3, 5, 7, 9, 11 from successive numbers.

       So, 34 is wrong.


11. Find the odd man out:

A 671

B. 462

C. 427

D. 264


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       In each number except 427, the middle digit is the sum of other two.


12. Find the wrong number  46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1

A.1

B.2

C.24

D.384


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       The terms are successively divided by 12, 10, 8, 6, …etc.

       So, 24 is wrong, it should be 8 (48/6 = 8).


13. Find the wrong number  36, 54, 18, 27, 9, 18.5, 4.5

A.4.5

B.18.5

C.54

D.18


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       The terms are alternatively multiplied by 1.5 and divided by 3. However, 18.5 does not satisfy it.


14. Insert the missing number 2, 4, 12, 48, 240, (….)

A.960

B.1440

C.1080

D.1920


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Go on multiplying the given numbers by 2, 3, 4, 5, 6.

       So, the correct next number is 1440.


15. Insert the missing number 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, (….)

A.43

B.47

C.53

D.51


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       Numbers are all primes. The next prime is 43.


1
2
SHARE
Previous articleFractions
Next articlePartnership

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here