Banking

15
51372

 

 

 

 

 

 

 


Directions: In the following questions, you are provided with banking related questions and one has to identify the correct answer from the series of given options. You can also review your choices by clicking into the answer section.


33. CRM means

A. Credit risk management

B. Credit risk mitigation

C. Current risk management

D. Current ratio maintenance


Answer

                  Ans: Option B


34. Which of the following is known as plastic money?

A. Bearer cheques

B. Demand drafts

C. Credit cards

D. Euro dollars


Answer

                  Ans: Option C


35. A bill of exchange has;

A. 2 parties

B. 3 parties

C. 4 parties

D. 5 parties


Answer

                  Ans: Option B


36. Goodwill is;

A. Current assets

B. Tangible assets

C. Intangible assets

D. Fixed assets


Answer

                  Ans: Option C


37. If an exporter is doubtful about issuing bank's ability to pay under LC, he wil expect a domestic bank to join the transaction. The type of LC is;

A. Revolving

B. Revocable

C. Irrevocable

D. Confirmed


Answer

                  Ans: Option D


38. Which card is useful exclusively by members of a club or chain of hotels?

A. Member card

B. Smart card

C. Chip card

D. Charge card


Answer

                  Ans: Option A


39. Which one of the following is a valid document available to the bank for customer identification?

A. Voter's ID card

B. Visiting card

C. Bank's Pass book

D. All of above


Answer

                  Ans: Option A


40. A bank received a payment of an outstation bill on behalf of its customer, but before the money could be credited to the customer's account, the bank failed. What is the relationship between the bank and the customer?

A. Creditors & debtors

B. Principal & agent

C. Bailer and bailee

D. Trustee & beneficiary


Answer

                  Ans: Option B


41. Mr. Chiranjibi Nepal is;

A. 15th Governor

B. 16th Governor

C. 17th Governor

D. 18th Governor


Answer

                  Ans: Option B


42. Under what circumstances can the bank close a partnership account

A. Death of partner

B. Retirement of partner

C. Insolvency of partner

D. Both a & c


Answer

                  Ans: Option D


43. There is no need to give notice to the customer, of bank's intension to exercise

A. Right to set off (start)

B. Right to sell the pledged goods

C. Banker's lien

D. Contingent contracts


Answer

                  Ans: Option A


44. When a customer opens an account with a bank and if the account has a credit balance, then the relationship is that of

A. Debtor (banker / bank) and creditor (customer).

B. Bailor & Bailee

C. Agent & principal

D. Trustee & beneficiary


Answer

                  Ans: Option A


45. When customer pledges promises certain assets or security with the bank in order to get a loan. In this case, the customer becomes the;

A. Debtor (banker / bank) and creditor (customer).

B. Bailor & Bailee

C. Agent & principal

D. Pledger, and the bank becomes the Pledgee


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       (Under pledge agreement, the assets or security will remain under custody of  bank until a customer repays the loan)


46. In letter of credit, which of the following is a standard document used for billing for the goods and services?

A. Bill of lading

B. Warranty of title

C. Letter of indemnity

D. Commercial Invoice


Answer

                  Ans: Option D


47. A foreign correspondent of issuing bank that advises the beneficiary of letter of credit is known as:

A. Confirming bank

B. Issuing bank

C. Investment bank

D. Advising Bank


Answer

                  Ans: Option D


1
2
3
4
SHARE
Previous articleDays and Years
Next articleAging

15 COMMENTS

  1. what is the CRR BANK RATE SLR AND OTHER rate in nepal

    i have gone through many sites but differerent sites saying differenent rates. can u upload all these information in ur sites

    • @ Manoj Joshi- Thank you for your interest. According to the latest monetary policy introduced by Nepal Rastra Bank (NRB), the CRR  for commercial banks is 6 percent. Likewise, SLR for commercial banks is 12 percent.

  2. as in question chiranjivi nepal the governer is 15th governer but as per nrb web site he is 16 th governer . which is correct??

    • Thank you Niranjan ji for sharing your confusion with us. We are always working on posting authentic information in our website but mistakes do happen sometimes. We rely on active viewers like you to get feedbacks about our content. The correct answer is actually “16th” and we have corrected it. We encourage this kind of feedback from our viewers in the days to come also.

    • Sanjay ji, according to the  Unified Directives 2072, 20% of the annual net profit shall be appropriated to General Reserve Fund until it reaches to double of the paid up capital

  3. Thanks alot sir for providing these very important knowledge for us it helps alot to us(banker) to know more about banking and for prepare our self for our upcoming exams

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here