Banking

15
58514

Directions: In the following questions, you are provided with banking related questions and one has to identify the correct answer from the series of given options. You can also review your choices by clicking into the answer section.


1. Which is the first commercial bank of Nepal?

A. Rastriya Banijya Bank 

B. Nepal Bank Limited

C. Nepal Rastra Bank

D. Standard Chartered Bank


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Nepal Bank Ltd. (1994 B.S.)


2. Which is the central bank of Nepal?

A. Rastriya Banijya Bank 

B. Nepal Bank Limited

C. Nepal Rastra Bank

D. Standard Chartered Bank


Answer

                  Ans: Option C


3. How many commercial banks are currently operating in Nepal?

A. 29

B. 31

C. 28

D. 30


Answer

                  Ans: Option C


4.  Who is the president of Nepal Bankers Association (NBA)?

A. Mr. Anil Keshari Shah

B. Mr. Gyanendra P. Dhungana

C. Mr. Chandra Prasad Agrawal

D. Mr. Binod Joshi


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Mr. Gyanendra P. Dhungana


 5. Which bank has been successful in earning highest profit in 2074/75?  

A. Rastriya Banijya Bank 

B. Nabil Bank Limited

C. Nepal Rastra Bank

D. Standard Chartered Bank


Answer

                  Ans: Option A


6. According to the monetary policy of 2075/76, what is the Cash Reserve Ratio (CRR) for commercial banks in Nepal?​

A. 4%

B. 5.5%

C. 6%

D. 7%


Answer

                  Ans: Option A


7. According to the monetary policy of 2075/76, what is the Statutory Liquidity Ratio (SLR) for commercial banks in Nepal?​

A. 8%

B. 9%

C. 10%

D. 12%


Answer

                  Ans: Option C


8. GAAP means:

A. Generally accepted auditing practices

B. Government accepted auditing practices

C. Generally accepted accounting principles

D. Government accepted accounting principles


Answer

                  Ans: Option C 


9. Which of the following is not the negotiable instrument?

A. Cheque

B. Bank draft

C. Pay order

D. Bill of exchange


Answer

                  Ans: Option C


10. A bill of exchange is:

A. A condition order to pay

B. An unconditional order to pay

C. As the case may be unconditional or conditional order

D. Neither conditional nor unconditional


Answer

                  Ans: Option B


11. The contingent liabilities are

A. Net worth of the party

B. Current liabilities, which are to be repaid immediately

C. Current liabilities which are repaid after financial transaction

D. Expenses not provided, liability on account of LC/LG, provisions not made


Answer

                  Ans: Option D


12. The current assets are those assets

A. Which can be converted into cash during accounting period of one year

B. Which can be sold in the market as current goods

C. Which can be purchase as current goods

D. The sum of all assets available in the Balance sheet today


Answer

                  Ans: Option A 


13. Increase in liability and decrease in assets indicates;

A. Increase in source of fund

B. Decrease in source of fund

C. Increase in profit

D. Decrease in profit


Answer

                  Ans: Option A


14. EPZ means;

A. Export protection zone

B. Export production zone

C. Export promotion zone

D. Export prevention zone


Answer

                  Ans: Option C


15. Who is the chairman of Securities Board of Nepal?

A. Sashin Joshi

B. Babu Ram Shrestha

C. Rajan Singh Bhandari

D. Rewat Bahadur Karki


Answer

                  Ans: Option D


16. Who is the current C.E.O. of Investment Board Nepal?

A. Maha Prasad Adhikari

B. Ashok Rana

C. Rajan Singh Bhandari

D. Upendra Poudel


Answer

                  Ans: Option A


17. Balance sheet is the;

A. Statement of one month transaction

B. Statement of quarterly transaction

C. Statement of yearly transaction

D. Statement of specific/till the date of transaction


Answer

                  Ans: Option D


1
2
3
4
SHARE
Previous articleDays and Years
Next articleAging

15 COMMENTS

  1. what is the CRR BANK RATE SLR AND OTHER rate in nepal

    i have gone through many sites but differerent sites saying differenent rates. can u upload all these information in ur sites

    • @ Manoj Joshi- Thank you for your interest. According to the latest monetary policy introduced by Nepal Rastra Bank (NRB), the CRR  for commercial banks is 6 percent. Likewise, SLR for commercial banks is 12 percent.

  2. as in question chiranjivi nepal the governer is 15th governer but as per nrb web site he is 16 th governer . which is correct??

    • Thank you Niranjan ji for sharing your confusion with us. We are always working on posting authentic information in our website but mistakes do happen sometimes. We rely on active viewers like you to get feedbacks about our content. The correct answer is actually “16th” and we have corrected it. We encourage this kind of feedback from our viewers in the days to come also.

    • Sanjay ji, according to the  Unified Directives 2072, 20% of the annual net profit shall be appropriated to General Reserve Fund until it reaches to double of the paid up capital

  3. Thanks alot sir for providing these very important knowledge for us it helps alot to us(banker) to know more about banking and for prepare our self for our upcoming exams

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here