Aging

0
11633

Directions: Each of the questions given below is followed by series of options among which you have to choose the best one. You can also review your choices by clicking into answer section.


1. Ten years ago, P was half of Q's age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages?

A. 45                                               

B. 40

C. 35

D. 30


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Let the present age of P and Q be 3x and 4x respectively

       Ten years ago, P was half of Q's age

       (3x – 10) = (1/2)(4x – 10)

       6x – 20 = 4x – 10

       2x = 10

       x = 5

       Total of their present ages = 3x + 4x = 7x = 7 × 5 = 35


2. Ramesh is 5 years elder than Lalit who is 4 years elder than Bharat. The sum of their ages is 61. Find the age of Lalit.

A. 25

B. 20

C. 15

D. 16


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Let, Age of Ramesh as R

       Age of Lalit as L

       Age of Bharat as B,

       Now as question says R=L+5,

       L=B+4,

       R+L+B=61

       On Solving the three equations we get ,  L=20

       So the age of Lakshman =20 years


3. If 25 is the sum of ages of X, Y and Z and if X is 17 years younger than Z who is thrice as old as Y. Then how old is Z?

A. 15

B. 18

C. 9

D. 12


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Let Y's age be a.
       Then Z's age is 3a.
       And X's age = 3a-17.

       Now, a + 3a + 3a-17 = 25.
       7a – 17 = 25.
       7a = 25 + 17 = 42
        a = 6.
      Therefore, Z's age = 3(6) = 18.


4. Two years ago, Hari was thrice as old as his brother Krishna. Two years later, Hari will be twice as old as Krishna. Find the present age of Krishna.

A. 14

B. 12

C. 8

D. 6


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation: 

       Let, age of Hari as H

       Age of Krishna as K, two years ago their age will be ,H-2 and K-2

       And two years later their age will be H+2 and K+2

       Now as per question,

       H-2 = 3*(K-2)

       H+2=2*(K+2)

      On Solving the equations, K=6

       So, the present age of Krish will be 6 years


5. A father said to his son, "I was as old as you are at the present at the time of your birth". If the father's age is 38 years now, the son's age five years back was:

A. 14 years

B. 19 years

C. 33 years

D. 38 years


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       Let the son's present age be x years. Then, (38 – x) = x

       2x = 38.

        x = 19.

       Son's age 5 years back (19 – 5) = 14 years.


6. A is 5 years elder than B who is now 4 times as old as C. C is now 7 years old. What was A’s age when C was born?

A. 16

B. 26

C. 36

D. 20


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:    

       Let age of A be X.

       Then, age of B = X-5

       C's age = 7

       B's Age = 4 times as C

       i.e., X – 5 = 4 x 7

       X = 33.

       Hence, A's age when C was born = 33 – 7 = 26.​


7. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. What is the present age of his son?

A. 23 years

B. 22 years

C. 21 years

D. 20 years


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Let the present age of the son = x years

       Then present age the man = (x+24) years

       Given that in 2 years, man's age will be twice the age of his son

       (x+24) +2 = 2(x+2)

       x = 22​


8. Ram and Raj are twins. The sum of their ages combined with their father age is 47. Their father age at the time of their birth was 29. Find the age of Ram.

A. 6

B. 9

C. 11

D. 14


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation: 

       Let,

       Age of Ram and Raj be R.

      According to question,

      After combined of their ages with their fathers=>

      R+R+F=47 and

      F-R=29

     On solving these two equations we get,

      R=6

      Hence the age of Ram would be 6 years.


9. The age of father 10 years ago was thrice the age of his son. Ten years hence, father's age will be twice that of his son. The ratio of their present ages is:

A. 5:2

B. 7:3

C. 9:2

D. 13:4


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Let the ages of father and son 10 years ago be 3x and x years respectively.

       Then, (3x + 10) + 10 = 2[(x + 10) + 10]

       3x + 20 = 2x + 40

       x = 20.

       Required ratio = (3x + 10):(x + 10) = 70:30 = 7 : 3.


10. On a man's tombstone, it is said that one sixth of his life was spent in childhood and one twelfth as a teenager. One seventh of his life passed between the time he became an adult and the time he married; five years later, his son was born. Alas, the son died four years before he did.He lived to be twice as old as his son did.How old did the man live to be?

A. 42 years

B. 48 years

C. 70 years

D. 84 years


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

       Let the man’s age be x years

       And his son’s age be y years.

       According to question,

       (x/6)+(x/12)+(x/7)+5+y+4=x

       And x=2y

      On Solving we get,

       x=84


11. If 13:11 is the ratio of present age of Jyotsana and Vijaya respectively and 15:9 is the ratio between Jyotsana age 4 years hence and Vijaya age 4 years ago. Then what will be the ratio of Jyotsana age 4 years ago and Vijaya age 4 years hence?

A. 15:9

B. 9:15

C. 11:13

D. 13:11


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Let the present age of Jyotsana and Vijaya be 13X and 11X respectively.

       Given, Jyotsana's age 4 years hence and Vijaya's age 4 years ago in the ratio 15:9.

       That is, (13X + 4 )/ (11X – 4) = 15/9

        9(13X + 4) = 15(11X – 4)

       117X + 36 = 165X – 60

       48X = 96

        X = 2.

       Now, required ratio is (13X-4 )/ (11X+4) = 13(2)-4 / 11(2)+4 = 22/26 = 11/13.

       Hence the answer is 11:13.​


12. Present ages of priyanka and sujina are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11: 9 respectively. What is sujina's present age in years?

A. 28

B. 27

C. 26

D. 24


Answer

                  Ans: Option D

       Explanation:

      Ratio of the present age of priyanka and sujina = 5: 4

       Let the present age of priyanka = 5x

      Present age of sujina = 4x

      After 3 years, ratio of their ages = 11:9

      (5x + 3) : (4x + 3) = 11 : 9

      (5x+3) / (4x+3) = 11/9

      9(5x + 3) = 11(4x + 3)

      45x + 27 = 44x + 33

      x = 33-27 =6

      Sujinas present age = 4x = 4×6 = 24​


13. The ratio of the ages of a mother and a daughter are in the ratio 3:1. The product of their ages is 363. Find the daughter's age after 4 years.

A. 11

B. 14

C. 15

D. 10


Answer

                  Ans: Option C

       Explanation:

       Age is given in the ratio so we consider as

       Mother's present age = 3x

       Daughter's present age = x

       Product of their ages,

       3x*x = 363

       On solving the above equation,

       3x² = 363,

        x² = 121

        x = 11

        Daughter's age after 4 years =x+4=11+4=15 years​


14. The difference between the ages of A and C is half the age of B.The difference between the ages of A and B is one-sixth of the age of C.If the sum of the ages of B and C is 32, find the age of A.

A. 25

B. 22

C. 20

D. 27


Answer

                  Ans: Option B

       Explanation:

       Let,​

       Age of A as A

       Age of B as B

       Age of C as C

       According to question which is given as,

       A-C=B/2

       A-B=C/6

       B+C=32

       Solving the three equations, we get, A=22.


15. Six years ago, the ratio of the ages of Kamal and Sandesh was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Sandesh age at present?

A. 16 years

B. 18 years

C. 20 years 

D. Cannot be determined


Answer

                  Ans: Option A

       Explanation:

       Let the ages of Kamal and Sandesh 6 years ago be 6x and 5x years respectively.

       Then, (6x + 6) + 4 = 11 and (5x + 6) + 4 =10

       Now,

       10(6x + 10) = 11(5x + 10)

        5x = 10

         x = 2.

        Sandesh's present age = (5x + 6) = 16 years.


1
2
3
SHARE
Previous articleBanking
Next articleArea and Volume

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here