Nepalese Economy

3
13007

ECONOMICAL FACTS AND FIGURES OF NEPAL

In this section, all the general questions related to Nepalese economy are given. The facts and figures provided here are based on the Econmic Survey 2074/75 and the annual report of NRB.


1. Currency of Nepal:

Ans: 1 Nepalese Rupee (NRS) = 100 Paisa


2. What is the mainstay of Nepalese economy?

Ans: Agriculture


3. What is the GDP (at current price) of Nepal in the year 2074/75?

Ans: Rs. 3007.2 billion (As per Economic Survey 2074/75)


4. What is the economic growth rate of Nepal in the year 2074/75?

Ans: 5.9% (As per Economic Survey 2074/75)


5. What is the per capita income of Nepal recorded in the year 2074/75?

Ans: Per capital income = $1004 (Rs. 1,03,335)

         (As per Economic Survey 2074/75)


6. Human Development Index of Nepal:

Ans: 0.558 (Medium)


7. How much population lies below poverty line in Nepal?

Ans: 21.6% (As per economic survey 2074/75)


8. What is the Inflation rate of Nepal in 2074/75?

Ans: 4.6% (As per annual report of NRB)


9. What is the amount of mercandise imports recorded in the year 2074/75?

Ans: Rs. 1242.83 billion (As per annual report of NRB)


10. What is the amount of mercandise exports recorded in the year 2074/75?

Ans: Rs. 81.19 billion (As per annual report of NRB)


11. How much is the contribution of agricultural and non agricultural sector to Gross Domestic Product in the year 2074/75?

Ans: The contribution of agricultural sector is 27.6% and the contribution of non agricultural sector is 72.4% in the GDP. (As per Economic Survey 2074/75)


12. How much remittance was recorded in Nepalese economy in the 2074/75?

Ans: Rs. 755.06 billion (As per annual report of NRB)


13. What is the major source of earning foreign currency in Nepal?

Ans: Remittance


14. What was the actual capital expenditure of Nepal in the year 2074/75?

Ans: Rs. 239.91 billion (71.6% of its budget estimate)


15. What was the growth in broad money (M2) in the year 2074/75?

Ans: 19.4% (As per annual report of NRB)


16. Which country in South Asia is having the greatest contribution of remittance on its GDP in percentage?

Ans: Nepal


17. By what percentage the number of workers goind abroad for foreign employement (except renew entry) has declined in the year 2074/75?

Ans: 10.1%

 


3 COMMENTS

  1. Thank you so much for sharing such a useful and importance matters to us.But i wanna more help from you ?Could you please provide us the latest updates about Nepalese economies based n above objective questions?

    Thank you !

  2. Very beneficial indeed …I hv much benefited from the pattern of questions and answer.

    It would be good if more banking exam related topics would be discussed.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here